Swirling spices

29-05-2019

Meet: de feestneus in je bord! Dit is een ode aan de gangmakers van het feestje in je bord. Geen bouillon, Maggi smaakversterker, geen E-nummers en geen kilo's zout. Nee, simpelweg: kruiden! Als je de kunst verstaat ze juist te gebruiken is geen enkele groente en geen enkel bordje nog saai. Jouw gerecht staat of valt bij dat laagje kruidige goud.


Het geheime ingrediënt is in eerste instantie natuurlijk altijd: liefde. Maar wanneer de liefde rijkelijk gestrooid is, komt de tweede beste smaakmaker aan bod: kruiden! Je kan er eigenlijk nooit genoeg van hebben. In andere delen van de wereld begrijpen ze de magie die kruiden ons te bieden hebben en zwieren ze er kundig en weelderig mee. Denk aan een thaise curry of je favoriete mexicaanse fajita: daar zitten minstens vijf verschillende kruiden in die voor de extase op je tong zorgen. 

In feite zijn kruiden plukjes natuur met een zeer uitgesproken smaak en waar dus 'minder van nodig is'. Maar in onze contreien zijn we wel héél spaarzaam met deze natuurlijke smaakmakers. De meeste mensen hebben zelfs geen verse kruiden of weten niet hoe ze die paar potjes droge kruiden in hun kast kunnen gebruiken. Terwijl dit kleine poedertje dé poort naar de papil is!



Verse kruiden


  • Don't be shy: gebruik er véél van. Pluk niet één blaadje basilicum maar draai het hele bosje grof gesneden (of zelfs niet) door je salade en kijk wat voor wonderen het doet voor je gerecht.
  • Bewaar ze in de koelkast in een vochtige doek, zo kleuren de blaadjes niet en blijven ze tot twee weken vers.
  • Je kan ze ook in de diepvries bewaren, dan verliezen ze een beetje van hun smaak maar handig is het wel.
  • Nog steeds geen idee hoe ik verse kruiden in pot in leven moet houden, alle tips welkom dus.

Droge kruiden


Wanneer je kruiden in de winkel koopt is er eigenlijk al een soort van legendie die je helpt: de kruiden met de groene dopjes behoren tot dezelfde familie, die van de blauwe dopjes horen ook bij elkaar en zo voort en zo verder. Niet omdat ze niet combineerbaar zijn met elkaar maar omdat ze tot hetzelfde 'soort smakenpalet' behoren. Kaneel en nootmuskaat zullen het vaak beter met elkaar vinden dan kaneel en rozemarijn, bijvoorbeeld. Maar ook dat geldt niet altijd. Het is vooral een handige leiddraad als je begint te experimenteren met kruiden.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin