Bananenfeest

27-03-2020

Met deze allemansvriend kom je de quarantaine weer net dat beetje leutiger door. Hij is zo simpel te maken en zo lekker op zoveel verschillende manieren!

Als meel kan je vanalles gebruiken, ik heb al zoveel varianten gebruikt en ze waren allemaal puh-ri-ma. Tis echt gewoon een kwestie van smaak. 

Als laatste tip zou ik aanraden om niet te wachten totie helemaal is afgekoeld en 'm lekker warm en dampend (oke dan valtie uiteen maar de vorm is zooo ondergeschikt aan de ervaring nietwaar) op een bordje leggen met dikke vette volle griekse yoghurt en wat blauwe besjes (of een ander stukkie fruit waar jij blij van wordt.)

Ingrediënten

  • lekker rijpe banaan (of meerdere)
  • ei (ik gebruik per banaan één ei)
  • een dikke snuf zout (altijd en overal zout bijdoen is echt hét geheim van tante emilie)
  • een snuf bakpoeder (kan ook zonder maar dan wordtie gewoon niet zo lekker luchtig als pakweg een aflevering Friends. Iets natter, kleffer en zwaarder wordtie dan, meer zoals Grey's Anatomy ofzo.)
  • Een zoetmaker is voor mij niet meer nodig aangezien de rijpe beunoojn (banaan op z'n limburgs) op zich al wel redelijk zoet is. Afhankelijk van hoen sweetball dage zelf zijt moet je maar kijken wat je lekker vindt: je kan voor een dikke dadel of twee gaan, maar ook ahornsiroop, honing, kokosbloesemsuiker of gewone suiker doen prima dienst als vehikel van je endorfines.
  • havermout
  • eventueel nog een bindmiddel zoals gebroken lijnzaad of chiazaad (beide wat laten weken vooraf of je mengsel even laten staan zodat ze het water goed opnemen - met deze vrienden wordt je broodje wat plakkeriger) of kokosmeel of amandelmeel of speltmeel of gebruik gewoon meel, want het leven is al moeilijk genoeg 

Oooooh jee, als je ontdekt hoe gemakkelijk en snel deze vrolijke vriend gemaakt is dan ben je niet meer van dit bananenfeest weg te slaan joh. Serieus: bij de ontdekking hiervan (nog maar een dikke maand geleden) heb ik zonder overdrijven drie weken aan een stuk bananenbrood gemaakt, op alle mogelijke manieren die ik maar kon bedenken. Ik had trouwens geen bakvorm bij de eerst experimenten, wat geen enkel punt is. En je kan ze volledig glutenvrij maken! Zonder ei heb ik ze nog niet geprobeerd te maken maar ik weet zeker dat er voor jullie crazy vegans out there een heleboel oplossingen zijn die jullie lekker zelf uit kunnen zoeken!

Stappenplan

  • erwarm de oven op ongeveer 180 graden
  • draai alle ingrediënten bij elkaar en mix de boel tot een gladde smurrie
  • zorg dat de smurrie de constistentie heeft van pakweg mascarpone ofzo, lekker romig en stevig, je kan de pot omdraaien zonder dat je de vloer moet kuisen, zeg maar.
  • smeer de boel uit op wat je hebt dat de oven in mag. Ik gebruikte een taartvorm omdat ik geen bakvorm had en kreeg daardoor een dunne schijf ipv een brood. Die moest daarom om veel minder lang in de oven: win-win. Je kan 'm ook op bakpapier in toefjes strijken, in muffin vormpjes proppen, in een echte cakevorm gieten, ...
  • schuif je nieuwe beste vriend in de oven, hoe lang hangt af van de vorm die je gebruikt. Maar de regel is: als je er met een mes in prikt en die komt er droog weer uit dan issie klaar. En voor de rest gebruik je je gezond verstand - alsie zwart ziet ist natuurlijk al te laat. Dus.

Smaakmakers

Ik stel voor dat je ze niet allemaal in één broodje bijeen flikkert want dat wordt nogal een eclectisch boeltje, maar ik geef wat suggesties en dan kan je eruit kiezen wat je zelf lekker vindt.

  • kaneel
  • kardemom
  • citroen-, appelsien of pompelmoeszeste
  • stukjes dadel
  • stukjes chocolade
  • stukjes appel of blauwe besjes
  • lavendel
  • vanille- of amandel extract
  • zelfs pindakaas kan
  • chillivlokjes of witte peper voor een beetje punch (echt doseren die handel anders wordtie smerig!)
  • gebroken noten (ik zou gaan voor pecan of walnoot omdat de andere noten in mijn ervaring wat zompig werden en niet de juiste crunch gaven die je eigenlijk zoekt in een noot)
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin